9 värdefulla tips när du ska söka efter ett jobb och gå på arbetsintervju

Nu i studenttider är det säkert många som ställer sig frågan, vad ska jag göra efter gymnasiet, högskolan och utbildningen? Det är efter utbildningen som det verkliga äventyret kommer, det är att söka sig ut på arbetsmarknaden.

Söka jobb tips

Det finns tusentals sätt och knep man kan ta till för att hitta ett jobb. Här kommer 9 tips på hur du kan förbättra dina chanser på en intervju och med ditt jobbsökande.

1. Var nyfiken

Försök att visa en nyfikenhet till företaget och de projekt som man arbetar med. Sök upp flera företag och lär dig om deras arbetssätt. Detta kan du sedan använda när det är dags för en arbetsintervju. Företag vill oftast anställa personer som är genuint intresserade av dem.

2. Använd dina fördelar som arbetssökande

Det vanligaste förfarandet är att arbetsgivaren har övertaget och kan välja bland flera arbetssökande. Vänd på det. Använd din kunskap och framhäv att du söker efter rätt arbetsplats som passar just din utbildning och kunskap. Säg att du har flera olika liknande arbetsgivare som du står inför valet och kvalet.

3. Lägg ner mer tid än du brukar

Lägger du idag ner 3-4 timmar i veckan på att söka jobb. Dubbla eller tredubbla den tiden. Då kommer du också få dubbelt så mycket tillbaka.

4. Motivera dig själv

Innan man söker jobb måste man också vara motiverad. Sätt dig ner och skriv ned dina motiveringar, då har du bättre kolla på vad du vill.

5. Kartlägg dig själv

Skriv ner dina styrkor och svagheter, din kompetens och dina mål. Ha dessa klart innan du går på en intervju.

6. Schemalägg din jobbsökartid

Att söka jobb är också ett ”jobb”. Planera tiden och sök jobb när du ska, vila när du ska.

7. Hitta någonting unikt i dig

Arbetsgivare letar ofta efter det där lilla extra i en person. Försök att hitta din specialitet, vad gör dig unik?

8. Sök jobb som du är intressant för

Du har störst chans att få ett jobb om du matchar den lediga tjänsten med din utbildning, eller din erfarenhet.

9. Gå på många intervjuer

Känns den lediga tjänsten så där, gå på intervju ändå. Det kan visa sig att jobbet är mycket bättre än du tror. Kanske har denna arbetsgivare något extra att erbjuda som inte de andra har. Gå på så många du kan.

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.