Rot och rut har skapat nya jobb

Innan vi börjar prata effekter av detta så vill vi berätta om vad det är.

Detta är Rot- och rutarbete (för privatpersoner)

Det är en speciell skattereduktion som infördes mellan 2003 – 2004. Denna skattereduktion var till för att stimulera och få igång byggbranschen. När en kostnad på minst 1000 kr uppgår för ett arbete på en byggnad som du äger så får man göra ett avdrag på den summan som kallas ROT-avdrag. Det blir alltså billigare att få ett arbete utfört. Företaget i fråga förlorar inte på affären då pengarna kommer tillbaka till dem i alla fall, från Skatteverket. ROT gäller alltså generellt inom bygg.

RUT-avdrag fungerar på ungefär samma sätt men då gäller det istället arbetsuppgifter som är ”hushållsnära”. Tvättning, städning osv. Där har man också rätt att göra ett visst avdrag på utförd tjänst.

Till en början när Rot och Rut var nytt så fick man själv skicka in en blankett till skatteverket. Man gjorde ett speciellt avdrag på sin deklaration och fick tillbaka summan när skatteåterbäringen kom. Idag sker detta per automatik och företagen drar av summan för skattereduktionen innan fakturan är betald. Du som konsument behöver inte göra någonting, företaget sköter allt. Detta har dock varit ett hett ämne som har diskuterats. Man har trott att företagen fuskar och höjer priserna i direkt anslutning till avdraget, alltså man får inte det billigare. Samma pris fast man tror att det är ett avdrag med.

Men detta har faktiskt lett till att privatpersoner har anlitat företag i en större skala än tidigare. Rapporter och statistik har visat att detta är en populär sak. Under 2013 så betalade Skatteverket ut hela 16,6 miljarder kronor i skattereduktion för rot och rutarbete. I samband med det så har fler företag inom bygg och städ fått mer jobb som i sin tur har skapat arbetstillfällen för arbetssökande personer.

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.