Studentstäder

Sverige har en lång tradition med utbildningar som håller en väldigt hög kvalitet. Vi har varit förskonade från krig och katastrofer vilket har betytt att vi har haft möjligheten att satsa mycket på skola och utbildningar. Vi har många universitet och studentstäder i Sverige som är populära för personer från andra länder. Det finns attraktiva utbildningar som lockar hit studenter från när och fjärran. Vi tänkte ta upp vilka som är Sveriges mest populära studentstäder.

Uppsala

Här finns Uppsala Universitet som är landets främsta i sitt slag. Hit kommer studenter från hela Sverige och världen för att studera på de olika programmen som finns, eller läsa enstaka kurser. Det syns att Uppsala är en studentstad, särskilt när det drar ihop sig till examen. Då svämmar staden över och parkerna fylls med glada studenter som vill fira att man har slutat skolan.

Lund

Lund och Lunds Universitet har över 40 000 studenter per år och är ett gammalt och anrikt universitet. Universitetet grundades redan under 1666. Här finns det 288 program och 2200 fristående kurser. Lund är en mysig stad som har medeltidskänsla. Lund ligger inte heller så långt från Malmö, det tar bara några minuter med tåg.

Umeå

Över 30 000 helårsstudenter går på Umeå Universitet. Universitetet är uppdelat på tre stycken campus, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik. Det finns 2000 kurser och 150 program att välja mellan. Umeå är Norrlands största tätort har ca 117 000 invånare. Det är en mysig stad både på vinter och sommar, en perfekt stad för dig som vill studera. Umeå är väldigt populär bland studenter som ofta rekommenderar universitetet till andra.

Örebro

Med utbildningsprogram inom psykologi, humaniora, juridik, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik, vård, medicin, undervisning, musik och idrott har Örebro Universitet ett brett utbud som passar många. Det växer både studentmässigt och byggnadsmässigt för varje år som går. Nu går ca 17 000 studenter på universitetet. Örebro blev även utsedd till Sveriges bästa studentstad under 2010 och fortsätter att vara bra. Det bor ca 130 000 invånare i Örebro och staden har en gammaldags kärna med många medeltida byggnader.

Växjö och Kalmar

Högskolan i Kalmar och Växjö gick ihop under 2010 och bildade Linnéuniversitetet. Dom beskriver sig som unga och nyfikna som vill ta en tydlig plats i samhället. Det finns 150 program och 2000 enskilda kurser att studera. Både Växsjö och Kalmar är bra städer som lockar studenter. Det finns många aktiviteter för studenten när det inte ska pluggas.

Karlstad

Denna stad kallas för en småstad med ett utbud av en storstad. Det är en varm och öppen stad med ett bra universitet. Det finns väldigt många utbildningar att välja mellan, vi har inte kunnat hitta någon exakt siffra eftersom informationen saknades på deras webbplats.

Nästan alla av dessa studentstäder och universitet erbjuder studenter att välja distansutbildningar. Distansutbildningar kan man välja om man inte har möjlighet att flytta till orten där universitetet ligger. Det är ett mycket bekvämt alternativ vilket betyder att man kan studera på högskola och universitet från sin soffa i vardagsrummet. Det kräver dock samma uppmärksamhet och disciplin som en vanlig högskoleutbildning.

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.