Studera utomlands

Att studera utomlands är en annan sak som många väljer att göra efter grundskola eller gymnasium. Det är ett alternativ som kan ta om man är trött på det svenska systemet och längtar bort. Men mest av allt kan det vara landet och den nya kulturen som lockar tillsammans med en eftertraktad utbildning. Även om vi i Sverige har ett stort utbud av utbildningar så finns inte allt här. Därför kan utlandsstudier vara en bra sak.

Språket är dessutom en sak som många lockas av, att studera ett språk i dess naturliga tillstånd ger ofta väldigt bra resultat. Det finns berättelser om studenter som har lärt sig mer om ett språk på en termin på sina utlandsstudier som under hela högstadie- eller gymnasietiden. Så det kan göra stor skillnad om man vill utvecklas.

Studera i USA

USA är ett populärt land för oss svenskar att studera i. Många vill ta en utbildning och samtidigt bättra på sin engelska. Att skriva och prata engelska flytande ger stora fördelar på arbetsmarknaden, särskilt om man söker jobb på ett multinationellt företag. USA har dock väldigt hårda regler när det kommer till inresa och boende där. Man måste först och främst ansöka till utbildningen man ska gå, sedan måste man även ordna ett visum för att kunna bo i landet en längre tid.

I USA finns det tusentals olika universitet och språkskolor att ansöka till. Det finns två typer av universitet i USA, ett som heter community college och erbjuder en fyraårig Bachelor’s Degree. Sedan är det en typ som heter junior college, den har bara två år och då får man en Associate Degree.

Att ansöka om studier skiljer sig avsevärt från hur man gör i Sverige. Här hos oss går man först och främst på utbildningen, universitetet kommer i andra hand. Det man söker på är själva utbildningen. Men i USA är det mycket annorlunda, där söker man först in till ett universitet eller ett collage, när man sedan har blivit antagen så väljer man inrikning. Det låter kanske konstigt för en utomstående men systemet verkar fungera bra. Det går sedan att välja sin utbildning helt fritt, man kan plocka ihop kurser och anpassa dessa hur man själv vill. Lite så fungerar svenska universitet också.

Det är i regler samma krav i USA och Sverige när det kommer till antagningar. Minst en gymnasieutbildning krävs och man går efter betyg. Så här ser deras antagningssystem ut:

  • Betyg
  • Kunskapstester
  • Uppsats
  • Rekommendationsbrev

Eftersom studierna sker på ett annat språk så måste man ha vissa förkunskaper när det kommer till att prata och förstå engelska. Detta gäller även alla andra länder man ska läsa i, man kan inte komma till ett land och studera utan att förstå språket, eller ha en god kunskap i engelska. Därför måste man genomgå ett test innan man kan ansöka och bli antagen på en skola i USA.

I USA så finns inte samma skolsystem som i Sverige, det kostar nämligen pengar att läsa på college eller universitet. Ett läsår kan kosta mellan 6000 och 50 000 dollar, det motsvarar ca 45 000 till 370 000 svenska kronor. Det går att få bidrag från CSN på upp till 5000 kr per studievecka. Men man kan även få sin skolgång finansierad genom stipendium.

Ett tips inför utlandsstudierna är att kolla med andra som har studerat i samma land. Då får man en bättre bild av landet och skolorna.

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.