Tips när du söker jobb

När du är klar med din utbildning är det dags att söka efter ett jobb som passar det du är utbildad till. Det går egentligen att börja redan sista terminen, då sparar man in mycket tid, eller man kan i alla fall förbereda sig så att man inte står där på examensdagen med ”skägget i brevlådan”.

Vi kommer att gå igenom ett par väl valda tips till dig som ska söka jobb. Tipsen kommer att sträcka sig över nästan alla situationer som du kan komma att befinna dig i när du slutar skolan och letar efter ett arbete.

Tips inför jobbsökandet

Skapa ett cv

En arbetsgivare som tar emot ansökningar vill ofta få en sammanfattning på vilka utbildningar du har samt om du har någon arbetslivserfarenhet. Det kallas för ett cv, Curriculum vitae på latin, som betyder ”levnadslopp”. Det är en mycket bra start.

Tips för ett bra cv

Undvik klyschor i ditt cv som alla använder. Använd in inte ord som ”glad”, ”utåtriktad”, ”glad”. Byt istället ut orden mot någonting annat som ” tycker om att ha koll på alla detaljer” och “lämnar ingenting åt slumpen”.

Försök också att lägga fokus på företaget som du ska söka hos. Använd inte exakt samma cv till alla jobb du söker. Ta reda på fakta om företaget och tjänsten du ska söka. Du ska framhäva företaget och berätta varför du söker tjänsten. Ta också med varför företaget ska anställa just dig, någon särskild egenskap, utbildning eller erfarenhet som särskiljer dig från resten? Har du något, skriv det!

Tips inför arbetsintervjun

Det händer att företagen som lägger ut jobbannonserna inte läser igenom ditt cv ordentligt. Istället går man på det personliga brevet, man letar efter en personlighet som passar in i företaget, inte ett betyg som passar in. Just därför måste du stå för det du skriver i ditt cv och du ska kunna förmedla känslan på en intervju.

En passion och drivkraft är något som arbetsgivare letar efter, visar du det så är chansen stor att du går vidare eller till och med får jobbet. En sådan glöd är svår att fejka.

Undersök också hur klädkoden ser ut på företaget och försök att klä dig passande. Vi säger inte att man dömer personen efter utseendet men det är inte fel att vara hel och ren när man ska på en arbetsintervju.

Försök också att plocka med dig ett par frågor till arbetsgivaren. Han eller hon kommer säkert att fråga dig om du har några funderingar om tjänsten eller arbetsplatsen. Det visar dessutom att du är intresserad och vill veta mer. En arbetsgivare vill anställa personer som verkligen är intresserad av att jobba där och vill veta mer om stället.

Lyssna också på den du samtalar med under intervjun, försök att förstå frågan innan du pratar och chansa inte. Prata inte för mycket heller, svara på frågan och trassla inte in dig i ett samtal som du inte behärskar.

Hittade du några bra tips? Det kommer att dyka upp fler jobbsökartips i framtiden. Håll koll på vår nyhetssida, där finns snart ett gäng andra intressanta tips!

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.