Vill du bli polis? Detta är antagningskraven

Som polis i Sverige jobbar du i ett utsatt yrke och måste kunna vara stresstålig. Du måste även ha en bra fysik samt god mentalitet som gör att du kan uträtta ditt jobb och bortse från de tillmälen och okvädningsord som gör att en vanlig människa lätt förlorar sin kontroll. Du måste helt enkelt klara alla situationer du kan tänkas hamna i, utan att förlora behärskningen.

Detta är något som är kraven för att kunna få möjlighet att bli en polis i Sverige. Vi hör mycket om polisbrutalitet på många platser, och allmänheten ger sin syn på saken. Hur det egentligen ligger till med det, är något som förmodligen aldrig kommer fram i ljuset. Vi kan dock konstatera att det ibland kan uppstå omöjliga situationer att klara av, och ha förståelse för att vissa reaktioner kan uppstå även om du är en utbildad polis.

Det första som är ett krav för att bli polis är att du är svensk medborgare med 18 fyllda år och ett körkort. Sedan kommer simkunnighet där du får utöva ett sim test under tidspress där du ska kunna simma en viss längd på två olika sätt och utföra livräddning av en docka.

Det får heller inte föreligga några fysiska men eller handikapp som förhindrar ditt polisarbete. På den psykologiska sidan så måste det anses att du innehar de egenskaper som utgör en bra polis. Du får naturligtvis inte heller ha några registreringar i belastningsregister, och vara pålitlig enligt säkerhetslagen.

I övrigt så måste du uppfylla medicinska krav och ej ha några störningar eller kroniska sjukdomar som anses kunna påverka ditt polisarbete negativt. Du måste också ha behörighet till högskolestudier vilka kan se olika ut beroende på vilket betygssystem som användes under din utbildningstid.

Mer precisa krav kan du hitta på polisens hemsida genom att klicka här.

Eskilstuna & Västerås
Eskilstuna är en tätort i Södermanland med ca: 100 000 invånare. Innan 1266 gick orten vid namn Tuna men döptes sedan om till Eskilstuna. Orten har varit en av våra viktigaste industristäder. Viktiga industrier har bland annat varit Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB) och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo CE).

Västerås är en tätort i Västmanland och är den femte största i Sverige. Folkmängden i tätorten ligger på över 110 000 invånare. Namnet kommer från Svartåns utlopp i Mälaren. Westra Aros var ortens första namn som sedan blev Västerås. Asea och Svenska Metallverken är två stora företag inom kraftöverföring som grundades i Västerås.